Ouderwetse school met moderne elementen

Helderheid en transparantie waren de leidraad bij de verbouwing van de monumentale Teresiaschool in Waalwijk. Maar ook duurzaamheid speelde een rol. Nick de Lange, tijdens de renovatie als directeur van de school lid van het bouwteam: "Er is een hoop winst behaald, maar je mag het qua energiezuinigheid niet vergelijken met een nieuw gebouw."

Het bestaande pand uit 1940 is in de loop der tijd regelmatig verbouwd en daardoor een onoverzichtelijk schoolgebouw met een chaotisch karakter geworden. Het gebouw verkeerde bovendien in zeer slechte staat. Bij de renovatie zijn alle eerdere verbouwingen teruggedraaid. De afgesloten zolder is toegankelijk gemaakt voor buitenschoolse opvang en onderwijs. "Je keek letterlijk tegen de dakpannen aan. Die zolder is schoongemaakt, de muren, het dak en de vloer zijn geïsoleerd."

Het was de inzet van de gemeente om te voldoen aan de frisse scholen normen. Dat is niet helemaal gelukt. Een ventilatiesysteem zorgt voor een beter binnenklimaat, zonwering houdt de warmte buiten, er is nieuwe verlichting en de verwarming is aangepast aan het oude gebouw. "Vooral de gangen waren vroeger echte tochthokken. Door de isolatie en de voorzetramen is dat enorm verbeterd. Maar in de zomer kan het bij heel warm weer binnen in het gebouw nog steeds erg warm worden."

De Teresiaschool is weer een prettige sfeervolle leeromgeving geworden. De hokjes van vroeger hebben plaats gemaakt voor een open gebouw met allerlei leuke doorkijkjes. De architect heeft daar een bepalende rol in gespeeld. "Hij had een duidelijke visie en daar heeft hij aan vastgehouden, ook al was dat soms duurder. Transparantie is bijvoorbeeld de reden dat we een glazen lift hebben." De succesvolle renovatie wordt ook door de ouders gewaardeerd. Het leerlingenaantal is gestegen van 120 naar 190.

Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

1940

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

190

Actief betrokken

Schooldirectie

Jaar van de verduurzaming

2013

Type maatregelen

Isolatie
Verlichting
Ventilatie

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen