Basisschool De Oliebron, Schoonebeek

Vier scholen Viviani stroomneutraal

Scholenkoepel Viviani heeft vier van de achttien scholen voorzien van zonnepanelen. Die wekken genoeg energie op voor het eigen gebruik. Vooraf is energiebesparende LED-verlichting geplaatst. Beleidsmedewerker Boukje Voskuilen: "Minder energie verbruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ons ook geld op.

Vastgesteld beleid op het gebied van duurzaamheid is bij Viviani nog niet aanwezig, maar er zijn wel afspraken gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Bij verbouwingen wordt zoveel mogelijk voor duurzame oplossingen gekozen. Behalve over verlichting en zonnepanelen gaat het dan over energiezuinige verwarming, isolatie, HR++ glas, etc. "Wat we doen hangt mede af van de budgetten die op dat moment beschikbaar zijn. Wij hebben ook enkele scholen waarvan de toekomst door leerlingkrimp onzeker is. In die gebouwen zullen we geen grote investeringen doen zolang hierover geen duidelijkheid is."

De vier scholen die zonnepanelen en LED-verlichting hebben gekregen zijn De Brug (Klazienaveen), De Oliebron (Schoonebeek), Het Palet (Emmen) en De Bron (Nieuw-Amsterdam). Voor het project is een 30-jarige overeenkomst gesloten met Slim Opgewekt, waarin de verzekering, installatie en onderhoud van de verlichting en de panelen zijn geregeld. "Ik heb eerst een marktverkenning gedaan. Maar als je als betrekkelijke leek zelf panelen uit moet zoeken is dat best lastig. Een all-in pakket was daarom voor ons de beste oplossing. Dan krijg je goede producten voor een redelijke prijs."

Body Tabs
Type gebouw

Primair onderwijs

Aantal leerlingen dat van de verduurzaming profiteert

914

Actief betrokken

Beleidsmedewerker huisvesting & facilitair

Oorspronkelijk bouwjaar betrokken gebouwen

De Brug 1983
De Oliebron 1955
Het Palet 1978
De Bron 2009

Jaar van de verduurzaming

2015

Aantal m2 BVO

5.934

Gebruikte hulpmiddelen

Zonnestroom-Tool voor scholen

Positief betrokken marktpartijen
Type maatregelen

Energiezuinige verlichting
Zonnepanelen

Ons team staat klaar voor uw vragen

Heeft u een vraag naar aanleiding van een van de praktijkervaringen of heeft u niet gevonden wat u zocht? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact opnemen